5Talenten



Ken je teamtalenten

Stel je voor, een team waarin mensen lekker met elkaar samenwerken. Waarin ieder doet waar íe het goed in is en waarin mensen elkaar begrijpen en vlot communiceren. Dat is team-intelligentie. Team-intelligentie ontstaat als teamleden elkaar écht goed kennen en begrijpen en een positieve taal tot hun beschikking hebben om kwaliteiten en valkuilen te bespreken. Daar krijg je een fit, wendbaar en sterk team van.

Talententaal

Het helpt enorm als teamleden elkaars talenten kennen en begrijpen. Een talententest aangevuld met een workshop is een goed startpunt om kennis te maken met alle talenten. Door de talententest, die iedereen ter voorbereiding doet, wordt de basis voor een positieve talententaal gelegd. Teamleden zijn dan vaak al nieuwsgierig naar de workshop: wanneer en hoe gaat dit over mij? Je merkt meteen dat de openheid in het team groter is als mensen op een andere manier over zichzelf en elkaar kunnen praten. Het team ervaart dat vaak als heel opbouwend en motiverend. De talenten geven een laagdrempelige taal om dingen te benoemen. Het team leert talenten herkennen in kleine dingen zoals iemands stijl van uitleggen, verwoorden, presteren, sfeer maken, aanjagen etc. Zo leren ze te benoemen hoe ieders talent in actie er uitziet, waar mensen precies energie van krijgen, waar ze trots op zijn, maar ook waar ze van leeglopen.

De talentenbril

Als de talenten in het team woorden en een gezicht hebben gekregen is het tijd om te gaan schakelen en combineren voor een optimale samenwerking. Bespreek eerst de belangrijkste uitdaging in het team en ga daar met de talentenbril op naar kijken. Staan jullie bijvoorbeeld voor een nieuwe werkwijze of een groot project? Rafel dit uit naar concrete stappen of fases en bespreek welke talenten daarbij passen. Bijvoorbeeld  aan het begin van een project of juist om  de boel weer vlot te trekken als het vastloopt. Zo is een ideeënvormer¹ bij uitstek in zijn of haar element tijdens brainstormen en plannen maken terwijl de collega met een talent voor strategisch denken of focus ervoor kan zorgen dat de doelen niet uit beeld verdwijnen. Zo kun je door talenten zichtbaar te maken en er taal aan koppelen, heel constructief met elkaar in gesprek gaan.

¹ dit zijn talenten van de Clifton StrengthsFinder

Talent in de overdrive

Waar we goed in zijn is vaak ook onze grootse valkuil. Schiet je empathische talent in de overdrive, dan is de kans groot dat je met een last op je schouders naar huis gaat. Gelukkig kun je ondersteunende vaardigheden ontwikkelen om je talent in evenwicht te houden: dat heet een hefboomvaardigheid. Als je binnen het team bepaald gedrag van iemand lastig vindt, dan wordt het gemakkelijker om er over te praten als je het kunt zien als een overdrijving van talent. Helemaal als je begrijpt dat jouw eigen talent en behoeftes daar ook mee te maken hebben. Als jouw talenten bijvoorbeeld strategisch denken en aanpassen zijn, dan kun je goed anticiperen en je plan bijstellen. Terwijl jouw collega die prestatiegericht en verantwoordelijk in zijn talentprofiel heeft staan, behoorlijk last kan hebben van jouw flexibiliteit. Als je er zo naar kunt kijken en met elkaar over kunt praten is de kou al heel gauw uit de lucht en kun je zoeken naar een gezamenlijke oplossing of hefboomvaardigheid.

Bordjes talent

Na de eerste kennismaking met elkaars talenten kun je als team de verdieping gaan zoeken. Door bijvoorbeeld een teamuitdaging of thema gezamenlijk uit te werken op basis van talenten. Lees hier hoe advies- en onderzoeksbureau de MonitorGroep dat heeft ervaren. Helemaal leuk is het als de talenten letterlijk in beeld blijven. Bij 5T doen we dat door iedere deelnemer zijn eigen talentenbordje mee te geven. Maar als er creatieve talenten zijn die een ander leuk idee hebben houden we ons aanbevolen!

 

 naar de sterke punten workshop