5TalentenTalententest

Talententest

Als je met talent aan de slag wilt, is het belangrijk om te weten waar je het over hebt. Wat bedoel je bijvoorbeeld als je zegt ‘ik ben een creatieve denker’. Als jij en je collega’s dezelfde talententaal spreken kun je veel makkelijker uitvogelen hoe jullie samen een succes hebben geboekt. Of hoe je in een project de taken kunt laten aansluiten bij talenten. Een talententest helpt om een gezamenlijke talententaal te creëren. Ook als je individueel met je talent aan de slag wilt helpt het enorm om de juiste woorden tot je beschikking te hebben.

5Talenten gebruikt altijd een talententest voor een coaching- of teamtraject.  Meestal de Gallup StrengthsFinder, dat is onze ‘native’ talententaal. Maar we werken ook regelmatig met de TalentBuilder (DeWulf).

Hieronder leggen we de verschillen uit. Onderaan deze pagina vind je vast wat gratis testjes.

 

De StrengthsFinder

De StrengthsFinder van onderzoeksinstituut Gallup, kent 34 talenten, verdeeld over 4 hoofddomeinen (uitvoeren, beïnvloeden, relatiebouwen en denken). De test geeft een overzicht van je top 5 talenten of, tegen een meerprijs, alle 34 talenten. De top 5 omschrijft wat jou uniek maakt ten opzichte van anderen, door de combinatie van je talenten. Geen 2 rapporten zijn hetzelfde, daardoor wordt het rapport als heel persoonlijk ervaren en kun je jezelf er goed in herkennen. De talenten zijn werkgerelateerd.

Aandachtspunten: de namen van de talenten zijn niet altijd even aansprekend (bijvoorbeeld: onpartijdig of WOO). Daarnaast is het automatisch gegenereerde rapport niet makkelijk leesbaar door het omslachtige taalgebruik. 5Talenten heeft daarom een eigen rapport ontwikkeld, gebaseerd op de Gallup resultaten, maar beter herkenbaar en toepasbaar.

Sterke punten test

De TalentBuilder

De TalentBuilder van Luk DeWulf is een test die 39 talenten onderscheidt. De talenten zijn geclusterd naar hoe je reageert in verschillende situaties Bijvoorbeeld ‘Waar haal ik mijn drive vandaan?’, ‘Hoe los ik problemen op’ of ‘Hoe ga ik om met anderen’. De talenten hebben makkelijk te begrijpen omschrijvingen als kennisspons of foutenspeurneus. De test geeft standaard een talentprofiel met alle 39 talenten op volgorde van dominantie. In het talentprofiel is ook omschreven wat er gebeurt als je je talent overdrijft. De talenten zijn niet alleen gericht op het werk.

Aandachtspunten: elk talent heeft een standaardomschrijving. Daardoor voelt het wat minder persoonlijk. De benamingen van de talenten zijn niet voor iedereen aansprekend of meteen te positief te interpreteren (Ja zegger, Herkauwer).

Overige testen

Er zijn meerdere wetenschappelijk onderbouwde testen zoals de DISC, Insights Discovery, Big Five etc. Een StrengthsFinder of andere test kan daar prima naast gebruikt worden om een nog genuanceerder beeld te krijgen van persoonlijkheid en gedrag. Wij delen graag onze ervaringen hiermee. Wil je een specifieke test gebruiken die hier niet genoemd wordt? Vraag naar de mogelijkheden!

Zin om er eentje te proberen?

Deze zijn gratis

16Personalities,een leuk en makkelijk te maken testje dat gaat over welk persoonlijkheidstype je bent, en waarom je de dingen doet zoals je ze doet www.16personalities.com/nl

De VIA karaktersterktes-test geeft je inzicht in jouw positieve karaktereigenschappen, ook wel deugden of innerlijke waarden genoemd. (linksboven wijzig je de taal van de pagina naar Nederlands) www.viacharacter.org

Drijfveren zeggen iets over jouw motivatie, houding en voorkeuren in het werk. Dus dat wat jou werkelijk beweegt www.jobpersonality.com/drijfverentest

wereldwijd hebben meer dan 26 miljoen mensen de StrengthsFinder gedaan

procent van de mensen doet elke dag waar hij of zij het beste in is

de kans dat twee mensen hetzelfde profiel in dezelfde volgorde hebben is 1:33 miljoen