5TalentenWerkdesignen

Werkdesignen

Iedereen heeft van die taken die saai, stressvol of frustrerend zijn. Klanten die bellen met ‘overbodige’ vragen, verslagen waar je tegenaan hikt of het verwerken van je kilometerregistratie… Door deze taken op een speelse en creatieve manier te designen worden ze ineens leuk en uitdagend.

Designen?

Klopt, werkdesignen. Een wetenschappelijk onderbouwde methode om pro-actief je werk anders te gaan ervaren. Je moet het dus zelf doen. Niet in een hoekje zitten wachten tot het leuk wordt, maar echt de handen uit de mouwen steken. Je gaat analyseren wat je precies ervaart als je aan het werk bent en waarom je dat zo ervaart. En dan slim experimenteren met kleine veranderingen in taken en situaties: dat noemen we hacken.

Hacken?

Dat doe je door een element aan je werk toe te voegen, zoals speelsheid, uitdaging of humor. Of door iets te veranderen aan de volgorde, de tijd of de plaats. Je ontwerpt, knutselt en schaaft net zo lang aan je werkzaamheden tot je werk gewoon elke dag een hele toffe ervaring is. Je sterke punten kunnen je daarbij helpen, maar het kan ook zonder. Er zijn verschillende workhackcategoriën. Het gaat vooral om lekker praktisch, creatief en buiten de lijntjes denken.

Wat levert het op?

Werkdesignen draagt bij aan de bevlogenheid van medewerkers: de mate waarin iemand vitaliteit, enthousiasme en focus ervaart. Dit bepaalt in hoeverre iemand bereid is iets extra’s te geven voor het team en de organisatie. Het vormt de basis voor innovatie en creativiteit.

Lucy Scharloo is gediplomeerd werkdesigner. Ze kan je helpen met:

  • praktische, bewezen methoden om meer bevlogenheid te ervaren in het werk
  • creatieve designtechnieken om taken leuker en interessanter te maken
  • toepassen van de nieuwste wetenschappelijke inzichten op dit thema
  • een database vol creatieve ideeën en workhacks